nieuws-item

NIEUWS

Zaaigoedgasten te zien tijdens Julidans 2016

Het lichaam spreekt tot ons, stellen dansers en Zaaigoedgasten Daouda Keita & Adiara Traore uit Mali. Op 1 Juli 20.45 staan zij in het Erasmuspark met hun voorstelling “Kumaka-ca! (entree via de Jan Van Galen Straat), bij het Podium Mozaïek in Amsterdam, tijdens Julidans. De voorstelling duurt 25 minuten.

Ontmoeting Grupo Krapp in het Huis te Utrecht

Ben je een jonge theatermaker of student? Kom dan op 20 april naar het Huis in Utrecht voor de ontmoeting met het Argentijnse Grupo Krapp. Zij maakten de voorstelling Adonde Van Los Muertos – Lado A, die van 19 tot en met 24 april langs Nederlandse (en een Vlaams) theaters tourt.

De naam Krapp kozen ze vanwege een personage van Samuel Beckett, één van de beroemdste vertegenwoordigers van het absurdistische theater. Sinds 2000 werken de dansers, choreografen, acteurs, filmmakers en musici van Krapp samen aan een hybride vorm van theater of performance, die op elk moment in een andere ‘taal’ kan spreken. En vaak in verschillende talen tegelijk. In Adonde van los Muertos – Lado A (Waarheen de doden gaan – Kant A) is het onderwerp de dood. Om precies te zijn: de dood in het theater. Want hoe geef je als theatermaker vorm aan een fenomeen dat zo essentieel en eenmalig is? Krapp vroeg tien kunstenaars uit de dans, het toneel en de film hun kijk te geven op deze kwestie.

Kijk op de website van  het Huis in Utrecht als je het gezelschap aan de tand wil voelen en hun werk beter wil leren kennen. Wil je de voorstelling  Adonde van Los Muertos – Lado A zien? Bekijk hier de speellijst.


Get Lost gaat weer van start in 2016

Voor de vierde keer brengt Get Lost bijzondere theaterproducties uit het buitenland naar Nederland. Voorstellingen uit landen met theatertradities waar het Nederlandse publiek minder bekend mee is. Curator van het project Frie Leysen, die vorig jaar de Erasmusprijs won, selecteerde de voorstellingen op basis van hun vernieuwende karakter. Doel? De Nederlandse toeschouwer nieuwe (theater)ervaringen brengen. En zoals zij zelf zegt: “Als je de ramen en de deuren dichthoudt, gaat het stinken in je huis. Daarom moet de wind erdoor waaien.” Op het programma staat dit jaar danstheater van Living Dance Studio uit China, verteltheater van de Chinees/Australische fotograaf William Yang, een meesterwerk van Indiase choreografe Chandralekah en beeldend Argentijnse theater van Grupo Krapp. Het programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds.

 


Amir Reza Koohestani geeft workshop “What we leave unsaid”

In 2014 stond de prijswinnende voorstelling “Ivanov” van Mehr Theatre Group in Nederland en Vlaanderen op het toneel, in het kader van Get Lost.

Regisseur en artistiek leider Amir Reza Koohestani verwierf in 2001 bekendheid met zijn toneelstuk Dance on Glasses (2001) een voorstelling die 4 jaar op tournee was en op meerdere grote Europese theaters en festivals stond. Twee jaar op rij won Koohestani de Iraanse prijs voor ‘Beste theatervoorstelling’ voor Ivanov en The Fourth Wall.

Van 13 tot en met 20 mei is Koohestani in Brussel om een workshop te geven aan acteurs, dansers en artiesten, getiteld “What we leave unsaid”

“In the upcoming workshop we are aiming to talk about the imaginational stage that occurs in audience’s mind. How can we build this stage, and moreover how can we absolutely (or almost) be sure that the audience will cooperate with us? To enter audience’s imagination we need to know them well and knowing them requires an understanding of the place and time they are living in.”


Ontmoeting Chandralekha Dance Company in het Huis te Utrecht

Op 6 april is er in het Huis in Utrecht een ontmoeting met weduwnaar van de overleden choreografe Chandralekha, Sadanand Menon. Ook haar danseres en tevens dichteres Tishani Doshi is te gast.

Deze Exchange Meeting zal gaan over het werk van Chandralekha en de positie van de vrouw in India daarbinnen, over dans als strijdmiddel voor de rechten van de vrouw.

Chandralekha wordt de Pina Bausch van India genoemd. Zij was een dansvernieuwer maar vooral ook een mensenrechtenactivist die dans gebruikte om de rechten van de vrouw onder de aandacht te brengen. In haar dans wordt een ander licht geworpen op de relatie tussen vrouw en man en seksualiteit en het vrouwelijk lichaam. Zij overleed in 2006, maar Get Lost haalde Sharira, één van haar meesterwerken voor een korte tournee naar Nederland.

Op 7 april is Sharira in de Stadsschouwburg Utrecht te zien.


OYO Dance Troupe op Unfair

Unfair Amsterdam is een vernieuwend cultureel platform, bestaande uit een beurs en een verdiepend randprogramma, bedacht voor en door een jonge generatie aanstormende en gevestigde talentvolle kunstenaars.

Op 1 april om 17:00 uur is OYO Dance Troupe te zien op deze beurs. Zij zijn uitgenodigd door Prince Claus Fund en door Zaaigoed (het randprogramma van Get Lost Theater)


Ontmoet fotograaf  William Yang op 16 maart

Op 16 maart is de Australische kunstenaar en fotograaf William Yang te gast in het Huis in Utrecht. Lange tijd interesseerde hij zich niet voor zijn Chinese afkomst, maar nu heeft hij met ‘Blood Links’ een familiegeschiedenis gemaakt die model kan staan voor vele andere in de Chinese diaspora. Op basis van foto’s vertelt hij het verhaal van zijn familie. Van zijn publiek vraagt hij in deze Exchange Meeting hetzelfde! Door middel van fotomateriaal van iemand uit het publiek laat William Yang het publiek kennis maken met zijn manier van verhalen vertellen. Daarnaast zal hij aan de hand van beeldmateriaal vertellen over zijn voorstellingen en de ontwikkeling in zijn werk.

Lees hier meer over Wiliam Yang en zijn voorstelling Blood Links. Theaterkrant schreef een recensie van de voorstelling die begin maart in Theater Frascati stond.


Theaterkrant schrijft recensie over Blood Links

Een sober document over Chinese diaspora, zo luidt de titel van de recensie van Theaterkrant.nl over de voorstelling Blood Links, van fotograaf William Yang. “Blood Links is een even antropologisch als sociologisch document; sober en documentair theater dat de diaspora volgt van Chinese migranten uit de negentiende eeuw. We krijgen een inkijkje in de familiegeschiedenis van de Australische fotograaf en theatermaker William Yang.”


Eerste voorstelling van Get Lost, “RED”, krijgt vier sterren op theaterkrant.nl

In het nieuwe Get Lost-programma van curator Frie Leysen bijt de Chinese choreografe Wen Hui met haar Living Dance Studio de spits af van de internationale selectie theatervoorstellingen die de komende weken door een aantal Nederlandse en Vlaamse theaters toeren. Wen Hui was eerder in Nederland te zien met haar in 1994 opgerichte Living Dance Studio, een bijzondere toevoeging aan het culturele Chinese landschap. De theaterkrant zag de voorstelling in de Stadsschouwburg Utrecht en gaf vier sterren.


Ontmoet maakster Wen Hui in het Huis op 1 maart

Wen Hui richtte in 1994 de Living Dance Studio op in Peking met Wu Wenguang. Dit was de eerste onafhankelijke dansstudio in de volksrepubliek China, maar choreograaf Wen Hui is niet erg geliefd in haar thuisland vanwege het uitgesproken, kritische werk dat ze maakt. Nu komt Hui, in het kader van Get Lost naar Nederland met RED: een multidisciplinaire, kleurrijke en gefragmenteerde voorstelling met elementen van dans, tekst, film en fotomateriaal dat Hui zelf documenteerde.

Tijdens deze exchange meeting spreekt Wen Hui over haar manier van werken en over haar huidige voorstelling RED. Deze voorstelling is op 25 februari te zien in de Stadsschouwburg Utrecht en speelt ook nog op andere plekken in het land.

 


Exchange meeting op 28 mei in het Huis Utrecht

28 mei 2015

Altijd al meer willen weten over theatertradities in Oost Afrika?
Ontmoet dan theatermakers uit Kenia (Liz Enane) en Oeganda (Rehema Nanfuka) tijdens de Exchange Meeting op 28 mei 16:00 uur in Het Huis Utrecht.

 


Zaaigoed-gast Jose Jay B. Cruz presenteert film Rehearsel for Disaster

voorjaar 2015

Al eerder was Zaaigoed-gast Jose Jay B. Cruz in Nederland, in het voorjaar van 2014. Nu is zijn film Rehearsal for Disaster te zien in De Singel in Antwerpen. Ook zal hij een lezing geven in over hedendaagse dans-scene in Manila, in het kader van het project HyperCorporeality Dance CoLab. Voor meer informatie klikt u hier.

 


Het Huis Utrecht organiseert ontmoeting met maker Duramadre

30 maart 2015

In samenwerking met de Stadsschouwburg Utrecht organiseert Het Huis Utrecht ontmoetingen met de theatermakers van de Get Lost Serie. In open ontmoetingen vertellen internationale theatermakers over hun werk en praktijk. Op 30 maart nodigt het Huis de Argentijnse choreograaf Juan Onofri Barbato (1983) uit, die met zijn gezelschap KM29 de voorstelling Duramadre maakte. Deze voorstelling is in België (Brugge) en Nederland (vijf steden) te zien van 12 tot en met 31 maart. Klik hier voor de speellijst. Hij presenteert op 30 maart zijn werk aan de hand van beeldfragmenten en gaat in op de geschiedenis van KM29.

 


Frie Leysen wil verontrusten, niet pleasen

Na haar bevlogen speech in Nederland tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs, heeft Frie Leysen, curator van het project Get Lost zich ook in Australie kritisch uitgelaten over het cultuurbeleid aldaar. Ze sprak als volgt:  ‘We created a culture of “pleasing” that is now hijacking us.‘We want to please everybody: the audiences, the subscribers, the sponsors, the press, the colleagues… a big mistake!’

De speech getiteld  “About embracing the elusive or the necessity of the superfluous ” werd goed ontvangen door de afgevaardigden van het  Australian Theatre Forum.

De Australische website Artshub schreef een achtergrondartikel over haar statements en haar toespraak.


Frie Leysen houdt bevlogen dankwoord tijdens uitreiking van de Erasmusprijs

12 november 2014

Op 12 november nam Leysen de Erasmusprijs in het Paleis op de Dam uit handen van de koning in ontvangst. Zij kreeg de prijs wegens het feit dat zij een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten en bijdraagt aan vernieuwing in het internationaal theater.

Tijdens de uitreiking, was er ruimte voor een dankwoord van de festivalmaakster. In het dankwoord greep ze de kans aan om de koning aan te spreken op het hedendaags kunst- en cultuurbeleid:

“Hoe kunt u koning zijn van een land waarin kunst en cultuur zijn wegbezuinigd, waarin alles draait om entertainment en amusement, waarin kunst een linkse hobby wordt genoemd, waarin bijna alle schouwburgen op safe spelen met hun ‘voor elk wat wils-programmering’ en door de verregaande commercialisering alleen nog de cijfers belangrijk zijn? – dat was de portee van haar dankwoord.”

Voor het hele dankwoord klik je hier.

 


ERASMUSPRIJS op 12 november uitgereikt aan curator Frie Leysen

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied, in Europa en daarbuiten.

Het is een bekronende prijs voor geleverde prestaties. De Erasmusprijs bestaat uit een bedrag van € 150.000. De nadruk ligt op tolerantie, culturele veelvormigheid en ondogmatisch, kritisch denken – humanistische waarden die tot uitdrukking komen in de keuze van de prijswinnaars. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend door het bestuur van de Stichting Praemium Erasmianum. Zijne Majesteit de Koning is Regent van de Stichting.

Op 12 november nam Frie Leysen, curator van Get Lost, de prijs in ontvangst. Leysen wordt bekroond omdat zij een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten en bijdraagt aan vernieuwing in het internationale theater. Zij maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Zij zoekt steeds nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen, en zet zich ervoor in om niet-westerse theaterproducties in Europa een podium te geven. Met haar internationale oriëntatie, fundamentele nieuwsgierigheid en kritische houding is zij een toonbeeld van de Erasmiaanse waarden die de Stichting graag uitdraagt.


EXCHANGE: ONTMOET AMIR REZA KOOHESTANI

Op 13 november 2014 organiseert Het Huis in samenwerking met de Stadsschouwburg Utrecht en de opleiding Theaterwetenschappen van de Universiteit een Exchange ontmoeting met Amir Reza Koohestani.

Theatermaker Amir Reza Koohestani (bekijk hier een portret) was eerder te gast op het Holland Festival in 2008 en stond met de voorstelling ‘Where were you on January 8th?’ in 2010 al op Festival a/d Werf. Nu is hij met zijn Mehr Theatre Group opnieuw in Nederland te zien op uitnodiging van het programma Get Lost. In zijn bewerking van Tjechov’s Ivanov stelt hij de passiviteit van de Iraanse bevolking aan de kaak. De voorstelling is op dinsdag 18 november in de Stadsschouwburg Utrecht te zien en kent ook een landelijke tournee.

 


EXCHANGE: ONTMOET FITRI SETYANINGSIH

Op vrijdag 17 oktober is de Nederlandse première van de voorstelling A Tranquil Star in de Stadsschouwburg Utrecht in het kader van de serie Get Lost. Een dansvoorstelling van de Indonesische choreografe Fitri Setyaningsih, die hierbij klassieke Javaanse dans combineert met hedendaagse (westerse) technieken

 


Lezing Zaaigoed aan UvA

In het kader van het zaaigoedprogramma organiseert “Get Lost” (de nieuwe naam voor Ervaar Daar Hier Theater) samen met de Amsterdam Centre for Globalisation Studies en de Amsterdam School of Cultural Analysis de lezing:

“Feminist Performance, Activism, Humour?”

Lees verder


Filmmaker Gideon van Eeden maakt films over theatermakers Get Lost

Gideon van Eeden, filmmaker bij communicatiebureau Helder Groen vliegt deze zomer naar Indonesië, Iran, Argentinië en Chili om er achter te komen hoe de theatermakers van de vier voorstellingen van Get Lost zich voorbereiden op hun tour door Nederland. Benieuwd naar de voortgang van zijn films? Volg dan Get Lost Theater op Facebook en Twitter!

Lees verder


Erasmusprijs 2014 toegekend aan Frie Leysen

Een ‘onverschrokken voorvechter van de podiumkunsten’ schrijft de Stichting Praemium Erasmianum in haar persbericht. Leysen maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren.

Lees verder


Foto’s: Nattapol Meechart

Foto’s: Nattapol Meechart
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×