nieuws-item

Zaaigoed

Binnen dit gezamenlijk programma worden, onder de naam Zaaigoed, partners van de deelnemende fondsen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika naar Nederland uitgenodigd voor een artist-in-residence (één maand) verblijf of een bezoekersprogramma (tien dagen).

De gasten worden ontvangen en begeleid door diverse theater- of dansgezelschappen, productiehuizen of zijn verbonden aan een opleidingsinstituut. Het programma is voor iedere gast individueel samengesteld en sluit aan op de behoeften, wensen en verzoeken, die de gasten voorleggen. Doel is de gasten de mogelijkheid te bieden hun artistieke kennis en visie te verbreden en te delen met vakgenoten in Nederland. Tegelijk breiden zij hun internationale netwerk uit, werken aan eigen projecten en bezoeken ze voorstellingen.

Andersom brengen theatermakers of choreografen uit Nederland, op voordracht van de eerder uitgenodigde gasten, een retourbezoek bij hen om nieuwe indrukken op te doen en hun kennis, artistieke visie en werkwijze te delen met lokale makers.

Gasten 2016

Stella Rutendo Chimunda (aanwezig in NL 23 juni – 7 juli)

Geboren en getogen in Zimbabwe in 1993, is Chimunda een van de jongste Zaaigoedgasten die naar Nederland kwam. Ze is uitgenodigd in Nederland voor het zaaigoedprogramma wegens haar inzet voor het Ngoma Ngairire Music Expo 2015 en het Protest Arts International Festival (PAIF),  waar ze verantwoordelijk was voor programmering, techniek, marketing, budgetten en artiestenbegeleiding.


 

Danseres / Zangers / Actrice Ndomupeishe B. G Chipendo uit Zimbabwe (aanwezig in NL 23 juni – 7 juli)

De Zimbabwaanse Ndomupeishe B. G Chipendo is een veelzijdig talent. Ze danst, zingt, acteert en bespeelt de Mbira, Marimb, Hosho, shakers en drums. En dat alles op de leeftijd van 20. Ze is afgestudeerd aan   Afrikera Arts Trust, waaraan uiteenlopende genres dans wordt gedoceerd. Momenteel is ze werkzaam als dansdocent In Harare en leidt ze  de Indiase dansgroep Kinkini -the Voice of Dance. In Nederland gaat zij op zoek naar mogelijkheden om te werken als dansperformer, om een instrument te bespelen, of om te acteren of zingen.


 

Danser Daouda Keita uit Mali (aanwezig in NL 23  juni-  4 juli 2016)
Geboren in 1984 in een klein vissersdorp aan het Sélingué-meer, 150 km van Bamako, Mali. Na zijn middelbare schoolexamen begon hij in 2006 met zijn opleiding aan de Faculteit der Letteren, Talen, Kunsten en Menswetenschappen van de Universiteit van Bamako. Een carrière als danser had hij niet voor ogen tot hij meewerkte aan het stuk ‘Correspondances’ van de choreograaf Kettly Noel en Nelisiwe Xaba, en de smaak te pakken kreeg. Hij besloot in 2009 het toelatingsexamen voor de dansopleiding aan het Conservatorium van Multimedia Kunsten en Ambachten (CAMM) Balla Fasséke Kouyaté te doen. Hij heeft verschillende concoursen die het CAMM organiseerde gewonnen en werd benoemd tot de best vertolkende danser. In 2012 maakt hij zijn eerste solochoreografie ‘He Allah’ die hij aan het publiek presenteert tijdens het Festival Dense Bamako Danse onder auspiciën van Kettly Noël en in aanwezigheid van Stefan Schwarz, de programmeur van het project Dance Dialogues Africa. In mei 2014 presenteert hij de solo in Tunesië tijdens het eerste Plate-forme sous régional de danse l’Afrique danse. Diezelfde maand danst hij op het Göteborg Dans & Teater Festival als residerend artiest. Zijn nieuwe solo ‘Moi, Daouda Keita?’ heeft hij ontwikkeld toen hij mocht meedoen aan het programma voor Afrikaanse en Caraïbische creaties van Visas pour la Création 2014 aan het Institut Français. Hiervoor ontving hij ook een beurs van de Briqueterie/CDC du Val-de-Marne. In 2014 studeert hij af aan de CAMM Balla Fasséke Kouyaté.


Danseres Adiara Traoré uit Mali  (aanwezig in NL 23  juni-  4 juli 2016)

Adiara Traoré genoot ook haar opleiding aan het Conservatorium van Bamako.  Conservatorium van Bamako . Sinds twee jaar wordt zij begeleid door Donko Seko, in hetzelfde kader als Daouda Keita . Ook zij deed mee aan het Dance Dialogues Afrika project als danseres tussen 2012-2014 . Ze won de prijs van “F0ndation Organge”  in 2014 met haar eerste choreografisch project “Elle est où la fille “. Adiara werkt momenteel aan een nieuw choreografisch project met Daouda Keita . “Elle est où la fille ” werd gepresenteerd op het  “l’Institut Francais van Mali in 2014, op het festival “Dense Bamako Danse” in 2014 en op het “Palais de la culture du Mali” in Bamako in 2015. Beide dansers zijn op tournee geweest in Duitsland als onderdeel van “Dance Dialogues Afrika” in maart 2014 en mei 2014 in Tunesië.


Twee dansers van OYO Dance Troupe, Namibië

Danseres El-Junira Philander uit Namibië (aanwezig in NL van 21 maart – 2 april 2016)

El-Junita (Vlinder) Philander werd geboren in Rehoboth in Namibië. Na haar middelbare schoolperiode is ze lid geworden van de Arandis jeugdgroep in 2009. In dat jaar werd ze gespot door Oyo Dance Troupe. Bij Arandis speelde ze een personage met de naam “Butterfly”, deze naam koos ze later tot haar artiestennaam. In 2010 sloot ze zich aan bij de OYO dansgroep. Butterfly is een mooie danseres, die veel van de technieken leerde sinds ze aangesloten is bij Oyo. Ze trekt vaak vrouwelijke rollen naar zich toe, maar dramatische rollen en komische rollen liggen haar ook goed. Butterfly trad met OYO dansgroep zowel in Namibië als Zuid-Afrika op. Het Commonwealth Youth Dance Festival in juli 2014 was haar eerste en enige buitenlandse optreden.

Danser Monray Garoeb uit Rehoboth (aanwezig in NL van 21 maart – 2 april 2016)

Monray Garoeb werd ook geboren in Rehoboth. Hij had een moeilijke jeugd en het lukte niet om zijn studie af te maken. Gelukkig viel zijn sterke persoonlijkheid op het podium op. Hij deed voor het eerst auditie voor OYO in 2013, hij kreeg toen een rol in “Crippled” (2013). In 2014 werd hij lid van de OYO dansgroep. In het jaar 2015 brak hij echt door, met “the Moirai”. Garoeb is een zeer sterke danser. Deze eigenschap zorgt ervoor dat hij vaak de rol van de slechterik vertolkt. Tot nu toe is Garoeb voor zijn werk nog nooit naar het buitenland afgereisd.


Theatermaakster Judith Lucy Adong uit Oegenda ( aanwezig in NL 19 april – 30 april 2016)

Judith Adong is theatermaakster en komt uit Oeganda. Ze is alumni van Sundance Theater Lab en het Royal Court Theatre International Playwrights Residency. Adong is werkzaam als creatief directeur binnen de theater- en filmwereld. Verder is ze schrijfster en producent van toneelstukken en films die provoceren en de dialoog aanwakkeren over sociale kwesties. Ze studeerde in 2015 af aan de Temple University MFA Film en Media Arts. Ze won de Margaret McNamara Memory Fund Onderwijs Grant USA / Canada 2014. Haar voorstellingen zijn al vertoond in verschillende theaters in New York, Londen, Toronto, Chicago, en Kampala. Ook wordt haar werk bestudeerd aan Princeton University, Dartmouth College, New York University en de Universiteit van North Carolina, Chapel Hills, waar ze ook is uitgenodigd als artist-in- residence.

Als schrijfster, regisseuse en theatermaakster is het Adong’s wens om producties uit Oeganda en Oost-Afrika hoger gewaardeerd te krijgen. Doel van haar artist-in-residence is dan ook om naar zo veel mogelijk voorstellingen te gaan en om zo veel mogelijk regisseurs te ontmoeten. Haar interesse om de regisseurs te ontmoeten is tweeledig. Enerzijds is ze benieuwd naar het werkproces, anderzijds komt ze graag in contact met regisseurs na afloop van de voorstelling, om samen te spreken over zijn of haar werk. Haar lange termijn doel is om een Oost-Afrikaanse Theater Ontwikkelings- en Productielab op te zetten in samenwerking met internationale regisseurs en dramaturgen. Vandaar dat zij ook geïnteresseerd is in het ontmoeten van dramaturgen, aangezien de kwaliteit van het voorstellingen in een Lab afhankelijk is van dramaturgen en regisseurs. Klik hier voor meer informatie over Adong.


Gasten uit eerdere edities van Zaaigoed

Maria Regina Firmino-Castillo 

Firmino-Castillo werd geboren in Guatemala-Stad. Haar moeder is afkomstig uit Jerez de la Frontera, een kleine voorheen Pipil / Nahua stad in het oosten van Guatemala. Haar vader komt uit Italië. Maria Firmino beschouwt zichzelf als Mestiza. Als kind werd ze een deel van de inheemse / Mestizo diasporavluchtelingen voor de oorlog en groeide op in Nicaragua, El Salvador, Italië en de Verenigde Staten. Na de 36-jarige oorlog keerde ze terug naar haar geboorteland. Als trans disciplinaire kunstenaar en wetenschapper heeft ze video, tekst en performance geproduceerd. Haar belangrijkste onderwerpen: de naoorlogse periode in Guatemala, straffeloosheid, genocide, migratie en inheemse epistemologie en ontologie. Sinds 2011 heeft ze samen met haar man Tohil Fidel Brito Bernal, gewerkt in Nab’aa (Nebaj), de Ixil Maya stad waar Tohil vandaan komt. Samen werkten ze aan een uiteenlopende projecten, waaronder theatrale productie, dans, video, en de bouw van een monument voor waardigheid van de dragers van Ixil Mayakennis en de publicatie van een boek over Ixil Maya filosofie over tijd en ruimte. Veel van deze projecten werden ondersteund door de Movimiento de Artistas Ri Ak’u’x, waar zij beiden lid van. Firmino’s doel is om een trans disciplinair doctoraat op te richten rondom inheemse podiumkunsten (zoals dans, rituelen, en taal).


 

Alejandra Nolasco

is als actrice werkzaam in El Salvador. Samen met een aantal collega’s creëert zij multidisciplinaire theaterstukken die de burgeroorlog reflecteren, die in de jaren 80 het land in zijn greep had. Ook thema’s rond migratie en geweld hebben haar aandacht. Nolasco zal in juni een maand te gast zijn om onderzoek te doen voor haar nieuwe voorstelling, die de verhalen van moeders vertelt wiens zonen gedurende de oorlog zijn verdwenen. Haar interesse gaat vooral uit naar het onderzoeken van vormen van lichaamsexpressie die pijn verbeelden. In dit kader wil Nolasco ook een aantal workshops in Botoh dans volgen, een dansvorm waarin het belangrijk is om contact te maken en te houden met de innerlijke belevingswereld.

 


Moez Mrabet

is acteur en theatermaker in Tunis (Tunesië) en directeur van Le Laboratoire Théâtral Tunisien. Verder is hij verbonden als docent aan het Institut Supérieur des Beaux Arts de Tunis. Mrabet’s werk is maatschappelijk geëngageerd en hij heeft een aantal controversiële stukken geschreven zoals Strip Tease. Voor de trailer klik hier.

Gedurende zijn verblijf van twee weken in Nederland bezoekt Mrabet voorstellingen van Julidans en Over het IJ-Festival. Daarnaast gaat hij zijn kennis verbreden op terreinen zoals hedendaagse dans, theater regie en acteren. Mrabet zal gedurende ontmoetingen met theatermakers in Nederland ook verkennen, op welke wijze ze onderzoek doen voorafgaand aan hun theaterprojecten.


 

Liz Enane

Van medio mei tot medio juli, is de actrice Liz Enane te bezoek in Nederland. Enane is als actrice verbonden aan de Theatre Company in Nairobi, een theatergroep die een trainingsprogramma, productiecentrum en laboratorium heeft opgericht voor de podiumkunsten in Kenia. De stukken die ze op de planken brengen sluiten vooral aan bij de traditie, geschiedenis en actualiteit in Kenia.
Enane regisseerde ondermeer de voorstelling “Kimbia”, over marathonlopers uit Kenia, en verzorgde workshops voor improvisatie en stemtraining. Tevens is Liz Enane hoofd van het jeugdprogramma van de Theatre Company en zal gedurende haar verblijf in Nederland ook diverse jeugdtheater gezelschappen ontmoeten, naast haar bezoek aan het Spring Festival www.springutrecht.nl in mei.

In juni zal Liz Enane meespelen bij de voorstelling “Verdronken Vlinders”, die de Nederlandse theatergroep TiNaNiNaNi samen met de Theatre Company heeft ontwikkeld en die in juni in Nederland toert. Vervolgens zet zij haar residentie voort en bezoekt zij voorstellingen van het Julidans festival www.julidans.nl en Over het IJ festival www.overhetij.nl.


 

 Rehema Nanfuka

In de maand mei is Rehema Nanfuka een van de gasten van het Zaaigoed programma.
Nanfuka studeerde International Business aan de Makerere Universiteit en volgde een opleiding acteren aan het Maisha filmlab in Kampala. Voor haar werk als actrice in de theater- en filmwereld, won zij diverse prijzen. Ondermeer in 2012 de Beverly Nambozo Poetry Award.
In 2013 won zij de African Spoken Word Competition van het Goethe Institut in Kampala. https://www.youtube.com/watch?v=MWfLmY8vwN8
Nanfuka is ook actief als toneelschrijver en producent. Tevens behoort zij tot een van de pioniers van het straattheater in Oeganda en werkte eerder samen met Nederlandse collectief Warner & Consorten gedurende een van hun producties in Oost Afrika. Tijdens haar 10 daagse bezoek aan Nederland in mei, zal Nanfuka voorstellingen op het Spring Festival www.springutrecht.nl bezoeken en een aantal klassen van de mime opleiding aan de theaterschool Amsterdam volgen. Ook staan ontmoetingen met theatermakers gepland, die zich op straat- en locatie theater richten.


 

Jose Jay Cruz

Zaaigoed-gast Jose Jay B. Cruz presenteert film Rehearsel for Disaster
Al eerder was Zaaigoed-gast Jose Jay B. Cruz in Nederland, in het voorjaar van 2014. Nu is zijn film Rehearsal for Disaster te zien in De Singel in Antwerpen. Ook zal hij een lezing geven in over hedendaagse dans-scene in Manila, in het kader van het project HyperCorporeality Dance CoLab.


 

Dana Mikhail


 

Ogutu Muraya

Ogutu Muraya is a Keniaanse schrijver , theatermaker en verhalenverteller. Hij studeerde Internationale Betrekkingen aan USIU – Afrika . Hij is actief in de creatieve sector in Nairobi. Sinds 2007 is hij Creatief Directeur van The Theatre Company van Kenia. Eerder werkte hij bij de redactie van Kwani Trust. Ogutu is dol op schrijven en het vertellen van verhalen gebaseerd op ware gebeurtenissen en levendige herinneringen. Zijn prestaties zijn inzichtelijke tijdens verkenningstochten en onderzoeken van en naar complexe culturele , sociale en politieke kwesties in Kenia en de regio te Zijn .


 

Angella Emurwon

Angella Emurwon is een Oegandese toneelschrijfster . Ze won in 2012 de International Playwriting Competitie in het Engels voor haar  stuk “Sunflowers Behind A Dirty Fence” Taal , in de 23ste Internationale Playwriting Competitie, gehouden door BBC World Service en de British Council , in samenwerking met de Commonwealth Writers. Haar toneelstuk , ” The Cow Needs A Wife” werd derde in de 2010in de  BBC -Afrikaanse schrijfwedstrijd

Voor meer informatie kunt u contact opnemen

met christine@getlost-theater.nl

Delen via

icon-facebook   icon-twitter   icon-mail

zaaigoed-images
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×