Veel mensen die ik ken en die ik werk, raken perplex als het woord spirituele of spirituele ontwikkeling wordt genoemd in de context van hun professionele of zelfs persoonlijke leven. Ik heb het advies gekregen om het “S” -woord niet te noemen als ik met een nieuwe potentiële klant praat. Ik heb ervoor gekozen om die vooringenomenheid te omzeilen. Ik denk niet dat ik de noodzaak kan ondersteunen om wie we zijn in kleine dozen en kooien te verdelen en de simpele waarheden te ontkennen als: “je handdruk is je contract” en als het niets zegt, alle contracten en overeenkomsten, je advocaten opstellen zal u niet beschermen tegen verbranding in een zakelijke deal.

Als we lang genoeg leven, zullen we verraad ervaren in een persoonlijke relatie. Deze dingen zullen gebeuren. Spirituele ontwikkeling is de alchemie die het doorleven van deze levenservaringen op vele niveaus waardevol maakt en versterkt wat ik Jean Houston eens hoorde zeggen: “dit maakt deel uit van ons menselijke huiswerk.”

Het is niet belangrijk dat we ons spirituele leven in lineaire termen kunnen definiëren of in woorden kunnen beschrijven. Wat belangrijk is, is een gevoel van ontzag. En dit kan komen door het ervaren van een zonsondergang, een zonsopgang, je concentreren op de perfect gevormde vingers en vingernagels van een baby of het gevoel in je hart wanneer je medeleven of empathie ervaart of als je bij de branding staat en ver naar de horizon kijkt en sluit je ogen en laat het mysterie van de schepping je lichaam, geest en ziel doordringen.

Een gevoel van ontzag voelt in eerste instantie niet relevant. Naar de zonsondergang staren betekent dat je vroeg op moet. Zonsopkomst betekent dat je eerder op bent. Empathie voor iemand anders? “Ik heb geen tijd”, zou je kunnen zeggen, of “wie heeft er empathie voor mij?” Ontzag stelt ons in staat kalm en aanwezig te blijven; om de keuze te maken om frustraties en ongeduld niet te verdringen bij een nietsvermoedende barista bij Starbucks. Het helpt ons de impuls te weerstaan ​​om de eerste bestuurder te zijn die rood licht bereikt, of het kan het kostbare besef brengen dat je echt niet naar een collega of vriend luistert en je bewustzijn moet verschuiven en je best daarvoor moet doen moment of besluit om de waarheid te vertellen wanneer je aan je wielen draait.